Art2Change på tur til Ghana

Art2Change har atter været på tur til Ghana.

Dennegang blev kunstner Hans Kjær ledsaget af to af foreningens bestyrelsesmedlemmer, kunstner Henriette Lorentz og Søren Tofte Jensen samt tidligere bestyrelsesmedlem Arne Gregersen, lærer Lene Munch fra Ørstedsskolen og journalist Iben Friis Jensen.


Den tre uger lange tur havde flere formål:
Dels skulle Art2Change overdrage penge til børnehavesklassen i Nnudu, strikket babytøjog termometre til de tre sundhedscentre i hhv Nnudu og de to omkringliggende landsbyer samt arrangere workshops for Nnudus børn og unge i Nnudu Creative Center.


Dels skulle de to kunstnere (sammen med Lotte Engelbreckt, der ikke kunne tage med på turen) deltage i kunstudstillingen Dialogue sammen med ghanesiske kunstnere. En udstilling, der først blev vist i København, siden på Langelands Museum i Østergade, Rudkøbing. Og nu altså i Kumasi, den store ghanesiske universitetsby, hvor både kunstmuseet KNUST og organisationen Aliance Francaise lagde udstillingslokaler til. Siden skal udstillingerne videre til Ghans nationalmuseum i Accra, som pt er lukket på grund af en stor tagskade.


Art2Change oplevede i øvrigt, hvor dedikeret det ghanesiske kunstpublikum er. For lige inden den officielle åbning af den store udstilling på KNUST gik strømmen. Det var der ingen, der tog notits af. Publikum fandt mobillys og lommelygter frem og kiggede uanfægtet videre på værkerne.


Børnehaveklassen
Pengene til børnehaveklassen i Nnudu var måske ikke mange set med danske øjne, men de 1.000 kroner kom alligevel til at strække langt.
Børnehaveklassen holder til i to miserable lokaler ved skolen. Skidne vægge, faldefærdigt tag, dårlige møbler.
Så der var behov for kreativ opmuntring i form af smartboards, bøger og farveblyanter, som Art2Change-gruppen både medbragte selv og sørge for blev indkøbt lokalt.
Nnudus skoleinspektør er meget opmærksom på, at netop ved at sætte ind overfor disse forskoleelever, kan man måske sikre dem motivation hele skoleforløbet igennem.
Derfor arbejder han også nu med at løse problemet med de usle fysiske faciliteter, idet han mener, at et mere indbydende lokale ogsåkan give børnene mod på at lære.
Flittige hænder i Rudkøbing havde inden afrejsen sørget for, at de rejsendes kufferter blev fyldt med hjemmestrikket babytøj: Huer, strømper, trøjer. Og selvom det syntes lidt underligt med strikkede babyhuer i omkring 40 graders varme, var det meget afgørende for sundhedspersonalet, at de nyfødtes hoveder bliver dækket.
Termometrene var en privat sponsoreret gave fra Leif Brejndal, der er medlem af Rotary. Det samme var en større portion nye fodbolde, der blev givet af Alice Gjerster og som vakte stor begejstring blandt de fodboldglade drenge i nnudu. Boldene blev og ikke foræret til drengene selv, men til skolelærere, som fik i opdrag at sørge for mange børn får glæde af boldene.
Kreativiteten stimuleres
Men selvfølgelig er Art2Changes primære opgave at stimulere kreativiteten.
Derfor blev der afholdt flere workshops i Nnudu samt en hel dags workshop for de kunststuderende på kunstakademiet i Kumasi.
Henriette Lorentz var ansvarlig for arrangementerne, der primært gik ud på at lade Nnudu-børnene male på runde paptallerkener. Både deres værker og værker fra lignende workshops i Rudkøbing blev udstillet på kunstmuseet i Kumasi.
De unge kunststuderendes malede tallerkener proppede Art2Change-bestyrelsen i kufferterne og tog med hjem. De skal siden udstilles i Henriette Lorentz nye galleri på Torvet i Rudkøbing og være til inspiration, når Art2Change i sommeren 2017 atter inviterer alle børn og unge i de langelandske folkeskoler, friskoler og efterskoler til at deltage i en stor fællesudstilling på Skovsgaard, Hennetved. Også til denne udstilling er det nemlig intentionen, at eleverne alle maler på de runde paptallerkener, der siden skal indgå i både skulpturer og udsmykning.
Iben Friis Jensen

Aktiviteter og opnåede mål 2015

Aktiviteter i Ghana

Aktiviteter i Danmark