Hjælp til selvhjælp

Hjælp til selvhjælp.
Kunstpenge fra Langeland giver fattige ghanesiske skolebørn mulighed for at udfolde sig kunstnerisk
I januar måned besøgte Art2Changes formand, kunstneren Hans Kjær, sammen med sin billedkunstner-kollega, Vivian Rose, landsbyen Atwema Deda i Asanti området i Ghana. Med sig havde de 7.500 kroner, der var kommet ind ved salget af kunst-muleposerne hos Atelier Lorentz i Rudkøbing i november måned 2016.

Pengene er øremærkede til kunstprojekter, der skal udføres i samarbejde med børnene på den fattige skole i Atwema Deda. Landsbyen ligger klos op af universitetsbyen Kumasi, hvad der er med til at understrege den store fattigdom.
Skolen skal senere gennem et renoveringsforløb, der også kommer til at handle om genbrug af ressourcer.
For lige nu er skolen meget medtaget. I bygningen er der ingen døre, ingen vinduer. Og hvert klasseværelse, som rummer 35 børn, har kun fem skoleborde, så syv elever må trænges om pladsen ved hvert bord.
De kummerlige forhold går igen igennem hele skolebygningen. Som f.eks. skolekøkkenet, der bare er tre sten, som omkranser et ildsted på jorden.
Arbejdet med børnene vil blive ledet af en af A2C gode venner, Mr. Emmanuel Antwi, som ellers er lærer på kunstakademiet i Kumasi.
På Ghanaturen sørgede de to langelandske Art2Change-repræsentanter desuden for at få skabt kunst med børn i Nnudu på Primary School. Under en workshop fik hver elev et mindre stykke træ, som de malede ghanesiske symboler på.
Stykkerne blev samlet til et stort maleri, der blev hængt op på én af skolens mure udendørs.
I landsbyen Anyanso stod de to kunstnere, Hans Kjær og Vivian Rose for et andet kunstprojekt. Et stort fællesværk med temaet vand, blev udført af de 48 elever fra Secondary School. Alle malede hver deres del til maleriet, som siden blev samlet og hængt op som dekorativ og tankevækkende udsmykning på skolen.
Til arbejdet havde Hans Kjær medbragt maling og pensler, og projektet blev støttet med 1.000 kroner af et af Art2Changes medlemmer på Langeland, Bent Karlsen.